ICON 2020-International Scientific Tendinopathy Symposium Consensus: A Systematic Review of Outcome Measures Reported in Clinical Trials of Achilles Tendinopathy

Jag har varit medförfattare till en artikel som är starten i ett arbete med att ta fram utfallsmått för Akillestendinopatier. Idén kom fram vid en senkonferens i Nederländerna med ett gemensamt mål att öka kvaliteten på forskning gällande tendinopatier. Flera mindre grupper bildades och det har kommit ut ett flertal publikationer från dessa grupper. Bland annat gällande vilka huvudsakliga saker man bör rapportera om; i forskning vid tendinopatier (1) och vilken klinisk terminologi man bör använda när man pratar om tendinopatier (2).

Artikeln som jag var med och hjälpte till i undersökte vilka utfallsmått som använts i forskning vid Akillestendinopati (3). Vi hade väldigt bred inklusionskriterier eftersom vi inte ville missa några utfallsmått. Det fanns inte mindre än 233 unika utfallsmått, där de flesta undersöker funktionsnedsättning (72%) och ett endast ett fåtal undersökte psykologiska faktorer (4%).

Nästa steg (som redan är påbörjat) är att undersöka vilka utfallsmått som är lämpliga att använda. Detta kommer vi att göra genom att forskare, kliniker och patienter får svara på frågor om alla dessa utfallsmått i flera omgångar. Sen kommer det även genomföras intervjuer. VISA-utfallsmåtten som finns för olika typer av tendinopatier är de mest använda men har även fått motta en hel del kritik på senaste år (4). Kritiken handlar bland annat om att patienter inte varit med i någon större utsträckning vid utformningen av frågeformulären. Så det är verkligen hög tid att detta ses över.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s