Systematisk översikt och meta-analys

Hejsan,

Som jag nämnde i förra inlägget håller jag på med två olika översikter. Den senare har precis blivit registrerad i PROSPERO länk. PROSPERO är en databas där man registrerar data om sin översikt vid start av arbetet. Detta gör man för att ingen annan ska göra en likadan översikt och för att man ska undvika reporting bias; det vill säga att man kan kontrollera/jämföra vad som rapporteras i översikten med vad som anmäldes skulle rapporteras vid start av arbetet. När man senare skickar in sitt arbete till en tidsskrift rapporterar man sitt ID-nummer från PROSPERO i metoddelen så att granskarna av studien kan se vad man avsåg att underöka. ID-numret finns även med om studien blir publicerad så att alla som slutligen läser studien kan ta del av vad som avsågs från start. Det finns liknande system (ISRCTN) för kliniska prövningar där man också rapporterar sitt protokoll på förhand.

Gå gärna in och kika på länken för att se vad vi kommer undersöka. Kortfattat kommer vi försöka sammanfatta tidigare studier på området som undersökt om det finns några prediktorer under en träningsperiod av patienter med Akilles tendinopati. Det vill säga finns det något som påverkar utfallet positivt/negativt, det kan exempelvis vara BMI, kön, rörlighet i fotleden eller olika bilddiagnostiska förutsättningar. Det kommer bli in intressant studie då det finns hyffsat mycket (för att vara på detta område) objektiv data som går att poola/sammanslå och göra meta-analys av. Det kan vara av värde för kliniker att veta om det finns vissa förutsättningar som kan påverka utfallet av träningsperioden.

Vänligen, Kenneth

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s